De bedste restauranter på Vesterbro

0
145
Restauranter Vesterbro København

Indholdsfortegnelse

Kødbyens Fiskebar – Restaurant

Kødbyens Fiskebar eller Fiskebaren ligger i Kødbyen på Vesterbro, som det fremgår i navnet. Fiskebaren er en restaurant, som servere fisk og seafood generelt. Det er altid frisk og sundt mad. Restauranten er indrettet rustikt, og atmosfæren er ret uformel. Fiskebaren er også en af de restauranter på Vesterbro, som skal prøves. Maden kan nydes ved baren eller afslappet i en deres sofaer. Når aftensolen rammer restauranten i Kødbyen på Vesterbro, kan maden også nydes udenfor i den varme sol. Fiskebaren er helt klart en restaurant der skal prøves, hvis man elsker det mad havet kan tilbyde.

Adresse: Flæsketorvet 100, 1711 København V (Kødbyen Vesterbro)

Tlf. 32 15 56 56

Website: www.fiskebaren.dk

 

Fleisch – Restaurant

Fleisch er en slagter og restaurant, som også ligger i Kødbyen på Vesterbro. Fleisch har et ønske om, at bringe kødet tilbage til Kødbyen på Vesterbro. Fordelen ved Fleisch er, at det er en kombination af en slagter forretning, men også en restaurant. Dette sikre den allerhøjeste kvalitet af kødet, som kan findes på deres menukort. Restauranten har også specialiseret sig i bacon-influerede coctails, som kan nydes i baren mens slagterne er i fuld aktion på den anden side. Fleish på Vesterbro er med andre ord et sted for kødelskere.

Adresse: Slagterboderne 7, 1716 København V (Kødbyen Vesterbro)

Tlf. 61 68 14 19

Mail: [email protected]

Website: www.fleisch.dk

 

Paté Paté – Restaurant

Paté Paté er den ældste restaurant i Kødbyen på Vesterbro. Den gamle historie som Paté Paté har ligger i manges hjerter. Dette er med til at give stedet en god stemning, kombineret med den rustikke charme og restaurantens hjørnebeliggenhed. Om morgen vælger mange lokale fra Vesterbro, at mødes på restauranten til en sludder og lidt godt til ganen. Når aftenen rammer den velkendte restaurant på Vesterbro er menukortet på restauranten inspireret af Spanske-, Franske- og Marokkanksekøkken. Mange af retterne er lavet som deleretter. Paté Paté er helt sikkert en restaurant man skal besøge, hvis man kommer forbi Vesterbro.

Adresse: Slagterboderne 1, 1716 København V (Kødbyen Vesterbro)

Tlf. 39 69 55 57

Mail: [email protected]

Website: www.patepate.dk

 

Zahida på Westmarket – Restaurant

Restauranten Zahida som ligger i det indre Vesterbro, byder på pakistansk mad, der er lavet med hjertet. Zahida som er kok og ejer af stedet, hun flygtede fra pakistan i midten af 70’erne. Hun har altid elsket hjemmelavet med, som er lavet med hjerte og sjæl. Hun ønsker at videregive den madglæde og passion til dem der besøger hendes restaurant på Vesterbro. Zahida er innovativ, og forsøger sig på altid at innovere sin madlavning.

Adresse: Vesterbrogade 97, 1620 København V (Westmarket på Vesterbro)

Tlf. 50 28 74 17

Mail: [email protected]

Website: www.zahida.dk

 

Pizzeria MaMeMi på Westmarket- Restaurant

Pizzeria MaMeMi som er en restaurant/pizzeria beliggende på Vesterbro. Pizzeria MaMeMi ønsker gennem deres restaurant, at bringe italiensk kultur, kulinarisk lidenskab samt kvalitetsråvarer til København, rettere bestemt Vesterbro. Pizzaerne er unikke, og er lavet udelukkende på økologiske og naturlige ingredienser – derudover gør restauranten stort brug af sæsonens råvarer. Så vil du nyde en lækker italiensk pizza på Vesterbro er dette stedet.    

Adresse: Vesterbrogade 97, 1620 København V (Westmarket på Vesterbro)

Tlf. 26 25 62 85

Mail: [email protected]

Website: www.pizzeriamamemi.dk

 

Restauranter på Vesterbro

Er du på tur for at opleve det københavnske byliv, tage en shoppingtur eller for at se Tivoli, så kan man let gå hen at blive sulten. Vi håber at fredags.dk liste over restauranter på Vesterbro har hjulpet dig med at stille sulten.

Vesterbro er kendt som et af de mest hippe steder i København. Vesterbro har noget for alle når det gælder restauranter, caféer osv. Vesterbro er en forløber med nye kulinariske trends. Uanset hvad tid det er på dagen, hvilken type mad du er på udkig efter og hvad dit budget er, så kan det findes på Vesterbros brede udvalg af restauranter.

Restauranterne på Vesterbro har i længe været et fedt sted for alle de madglade og kvalitetsbevidste københavnere, men områdets restauranter tiltrækker også mange som kommer udenbys fra, heriblandt turister.

Restauranterne på Vesterbro er heldige med de omgivelser, som de spisende gæster bydes, når vejret godt, kan restauranterne tilbyde gæsterne at spise udenfor, hvor de kan nyde bylivets summen, kombineret med en fredfyldt atmosfære.

Vi håber at du kan lide ovenstående liste over restauranter på Vesterbro, som vi anbefaler at du prøver. Alle Vesterbros restauranter som er nævnt i listen, kan naturligvis findes på deres eget website, hvor du evt. kan bestille bord, se menu osv.

Kunne denne liste over Vesterbros restauranter hjælpe, ville det være yderst interessant at høre om din oplevelse i kommentarfeltet under artiklen.

Vesterbros historie

Vesterbro var oprindeligt navnet på den brolagte landevej, som gik fra vest og ind til byens centrum. Der var ikke ret mange brolagte landeveje på dette tidspunkt, men der var meget trafik omkring hovedstaden, så det var nødvendigt at have Vesterbro.

Udenfor den gamle del af København, som i dag hedder Indre By, måtte der ikke bygges noget som helst, indtil efter 1853, hvor kolera epidemien havde ramt København.

I denne tid var der ikke ret meget udvikling uden for Københavns bycentrum, f.eks. Vesterbro. Der blev næsten kun bygget i Vesterbro og lignende, hvis bygherrerne havde fået tilladelse via. en speciel undtagelsesregel. Selvom meget af jorden rundt om København, bl.a. Vesterbro bare blev brugt til at danne en form for grænse, var der alligevel 1000 indbyggere i området.

Der begyndte også at komme virksomheder til på Vesterbro, og industrielle bygninger begyndte at titte frem rundt om i omegnen. I 1750 åbnede man for at bebygge bl.a. Vesterbro, og andre områder omkring København.

Alle portene der gav adgang til København blev fjernet i 1856 og indbyggerne i København begyndte at flytte til de endnu underudviklede dele af København, heriblandt Vesterbro. I gamle dage blev Vesterbro brugt om hele området der lå omkring gaden ved navn Vesterbro. Sidst i 1800-tallet blev gadenavnet ændret til Vesterbrogade.

Populære seværdigheder på Vesterbro

  • Istedgade
  • Tivoli Forlystelsespark
  • Ny Carlsberg Glyptotek
  • Carlsberg Byen
  • Det Ny Teater
  • Tycho Brahe Planetarium
  • Københavns Museum
  • Kødbyen
  • Sorte Hest
  • Enghaveparken
  • Skydebanehaven
  • Radisson Blu Hotel Royal

 


10 gode tips til at spise ude

Jeg har spist ude på forskellige restauranter, hele mit liv, da jeg er vokset op med to forældre, som ikke selv laver mad og som elsker at spise ude mere end livet selv. De følgende tips er samlet gennem en livstid, hvor jeg har spist ude med dem og så mine egne oplevelser ved at spise ude, som voksen.

1. Du acceptere et bord, som du ikke kan lide

Tjeneren viser dig hen til et bord, over i det mørke hjørne, hvor man ikke sidder ret godt og der er skrigende børn lige ved siden af og man tænker ved sig selv “det var ikke lige sådan jeg havde forestillet mig min aften ude”. Du skal vide at du har enhver ret til at spørge om at få et andet bord – men er du ude et fint sted, vil du måske blive mødt med en lidt fornærmet tone “der er ikke et andet bord fri, i mindst en time fra nu af”. Hvis det er svaret du får, så forlad restauranten med det samme – det er ikke det værd. Hvis du er høflig og spørger pænt, så er der naturligvis en større chance for at du får et nyt bord og din aften vil være markant bedre.

2. Du lytter til din tjener i stedet for hvad du har lyst til

Du må ikke misforstå mig, din tjener er en super god kilde, til at finde ud af hvad der er godt og nyt på menuen. Ofte vil tjeneren anbefale, det de synes der er bedst og det er meget behjælpeligt, men det er ikke det vigtigste. Det vigtigste er at vide hvad du er i humør til at spise og holde fast i det instinkt. Så hvis du har lyst til en steak og tjeneren giver en helt prædiken om hvordan han elsker fisk, så nikker du høfligt og bestiller din steak. Hvis det er en god restaurant, så er steaken lige så god som fisken.

3. Du stiller ikke spørgsmål

Her spiller tjeneren en meget vigtig rolle, de kan f.eks. Forklare ord på menuen du ikke forstår. Der er ingen skam i at spørge “hvad er quinoa? og udtaler jeg det rigtigt?” Gør klart hvad en ret er ellers bestiller du måske noget, du ikke kan lide.

4. Du tænker ikke måltidet igennem fra start til slut

Hvis du får en steak, som hovedret, er det så smart at købe de baconsvøbte dadler til forret og så en foie gras terrine som appetiser? Højst sandsynligt ikke, medmindre du vil bæres ud på en båre. Hvis du skal have et tungt kødhelvede som hovedret, så bestil en lettere måske mere fisk eller salat orienteret forret. Eller hvis du får en meget let hovedret, så køb en tungere appetiser. Du skal tænke på at der skal være balance i dit måltid.

5. Du køber en flaske vin, når et glas vin giver mere mening

Hvis en person køber fisk og en anden person bestiller en steak, en person bestiller gris og en anden person bestiller en fiske risotto, så kan det være ekstremt svært at find en flaske vin der er appellerende for alle gæsterne (og som matcher den ret du spiser). Så hold tingene simple og køb i stedet et glas vin hver. En flaske vin er alligevel omkring 4 glas alligevel, og hvis du selv regner det ud, så er det ca. det samme.

6. Du salter din mad, før du har smagt på det

Hvis du er på en god restaurant, er krydderierne og marinaden meget grundigt fordel af kokken, inden maden kommer til dit bord. Stol på at det er krydret og marineret rigtigt, og tag den første bid, hvis du så har taget et par bider og stadig ikke synes den passer til dig, så spørg efter salt.

7. Du beder køkkenet om at undlade at putte noget i din mad

Jeg forstår godt at nogle mennesker er allergiske overfor svampe eller mandler, det er fair nok. Men hvis der er er en ret, som har en af de komponenter som du er allergisk overfor, eller slet ikke kan fordrage, så er det bedre at tage en helt anden ret end at bede dem fjerne den. Den komponent er i retten af en årsag, den er ment til at skabe en balance mellem alle elementer i retten og hvis du ødelægger den balance, kan du gøre så retten smager væsentligt ringere.

8. Du går på badeværelset lige før de servere din næste ret

Du ved det måske ikke, men på mange finere restauranter, holder de meget øje med dit bord og at alle sidder ned inden de bringer den næste ret. Hvis ikke, så venter de, og hvis de har ventet for længe og det er et meget seriøst sted,  så kan de finde på at smide kolde retter ud og varme noget nyt. Det er forfærdeligt, gør restauranten en tjeneste og gå på toilet lige efter at de har båret din mad ud, lad vær at vente lige til den næste ret skal serveres.

9. I deler en dessert

Helt sikkert, hvis du ikke har penge til det, eller er på slankekur, så kan man sagtens dele en enkelt dessert. Men hvis du virkeligt vil opleve en restaurant er du nødt til at give dessertkokken alt den opmærksomhed, han/hun behøver for at gøre et indtryk. Købe to desserter og del dem, jeg anbefaler en frugtbaseret dessert og en chokoladedessert, på den måde oplever i det bedste af begge verdener.

10. Du holder din utilfredshed for dig selv.

Selvom det kan virke uhøfligt de første gange, at fortælle tjeneren at der var for meget salt på din ret, eller at hvidvinen ikke var kold nok, så giver det restauranten væsentligt mere, end at læse en anonym anmeldelse online, hvor man brokker sig og ikke fortæller dem hvordan de kan gøre det bedre, eller hvad man er utilfreds med. Man skriver måske bare “det smager ikke godt” eller lignende. Ved at sige det, giver du restauranten besked om at de skal forbedre noget, det er meget mere værd for restauranten. Plus, hvis de er generøse, vil de prøve at give lidt ekstra, for at gøre dig tilfreds, eller måske sende en ekstra dessert over til jeres bord, måske fylde jeres glas op, på husets regning.


9 ting du ikke skal gøre når du tager ud og spiser

Hvis du nogensinde hænger ud med tjenere, køkkenpersonale eller managere efter en restaurant lukker, vil du få en kæmpe chance for at opleve nogle af de skøre oplevelser sådan et team af køkkenpersonale har i løbet af en vagt. Det er oftest oplevelser med kunder, som er ekstremt uretfærdige, eller kunder som stiller nogle ualmindeligt mærkeligt krav.

Hvis det var lige så sjovt at spise ude, som at høre folk fra branchen klage over deres kunder, ville vi nok tage ud at spise noget oftere.

Så om du vælger at opfatte det som en service eller en forstyrrelse, vælger du selv, men vi har valgt at bruge de sidste par uger, på at snakke med restaurant personale i hele landet, og er endt op med en liste over universelle irriterende ting nogle gange gør helt ubevidst, når vi er ude at spise. Til alle restauranter, caféer og andre former for spisesteder, velbekom.

1. Du lader som om du har fødevareallergi

Mange amerikanere lider rent faktisk af madallergi, og mange af disse lidelser er dødsens farlige, og i dag gør mange finere restauranter meget ud af at give informationer til alle allergikere på deres menuer og informerer gerne kunder herom, inden de bestiller deres mad. Men med tæt på 18 millioner Amerikanere, der påstår at de er glutenallergikere, er nogle restauranter begyndte at være ret kyniske overfor specifikke typer af allergi, specielt folk der siger de er glutenintolerante, som spørger om en ret har sukker, kartofler eller ris i sig – disse er alle glutenfri ingredienser.  

Jennifer Piallat, som ejer San Fransiscos Zazie, siger at mens hendes restaurant glædeligt tager i mod allergikere og hjælper dem, så er det en smule frustrerende at der er så meget forkert information omkring særlige allergityper ude på nettet osv. Dette kombineret med at der er kunder, som hævder at de er allergikere uden at være det, kan være ekstremt frustrerende for restaurantejeren. Piallat er ikke alene, da vi har hørt mange andre restaurantejere, kokke og tjenere brokke sig over samme.

Jennifer Piallat, siger at hun vil have at hendes tjenere og hendes køkken opfatter allergi, som noget ekstremt alvorligt, altså at en person kunne dø, hvis deres mad med særlige ingredienser i rører deres læber, eller at de bare får en lille bid – ikke at kunden bare bliver lidt oppustet morgenen efter. Restauranterne på Vesterbro har Jennifer Piallat’s opfattelse af hvad allergi er og tager emnet meget alvorligt.

2. Du skal følge menuen og ikke lave om på det

Nært relateret til den falske allergi problem er det konstante behov for nogle kunder at erstatte tilbehør og krydderier, spørge om ting som ikke er på menuen, eller på anden måde ændre, hvad der tilbydes for at passe deres smalle smag. Sommetider er det som om den menu ikke engang eksisterer og det kan irritere en hver kok.

“Jeg siger på ingen måde, at mine retter er perfekte eller kunstværker, men de er forud planlagte og gennemtænkte”, siger Eric Samaniego, direktør hos Little Sparrow Cafe i Santa Ana, Californien.

Den samme udtalelse vil man højst sandsynligt kunne forvente af en restaurationsejer på Vesterbro.

Nogle gange synes kunderne ikke at have læst menuen overhovedet, før de omskrives, ligesom den person, der bestilte en frugtplade fra Atlantas sæsonmæssigt inspirerede JCT Kitchen og Bar i vintersæsonen. Ved Zazie forbereder tre kokke mad til 80 kunder ad gangen på kun seks komfurer, så selv en enkelt anmodning om sauteret spinat og svampe (uden olie, lidt saltet) i stedet for kartoffelmos tager en ekstra sauce pande op og er til stor gene overfor køkkenpersonalet, siger Piallat.

3. Du respekterer ikke reservationerne

På Zazie kommer 30 procent af reservationerne ikke, og yderligere 20 procent er forsinkede, ifølge Piallat. Når en restaurant holder et bord til en der ikke møder op eller en der kommer for sent koster den restauranten penge. Restaurant ejerne, har heller aldrig været imponeret af store grupper mennesker som reserverer bord en halv time inden de ankommer. De andre restauranter er overladt til hensigtsmæssigt overbooking eller forsøger at erstatte denne reservation på kort tid, hvilket kokken David Santos fra Louro i New York City kalder “næsten umuligt”. Så husk det hvis du besøger en af Restauranterne på Vesterbro, så bestil eventuelt i god tid, hvis de har travlt og i er mange der skal afsted. “Folk glemmer, at dette er en forretning, og når du taber gæster i løbet af prime time, så koster det os” tilføjer han. “Det er også uretfærdigt for folk, der kunne have lavet en reservation, når det blev holdt for en anden, der vidste, at de måske ikke skulle spise der.”

4. Tjek priserne online inden du besøger restauranterne

Det er fair nok at du er ikke er kommet rullende i en Audi R8 og skal have det absolut dyreste på restaurantens menukort, samt med det dyreste fra vinkortet, efterfulgt af en dessert af en anden verden.

Men hvis du vælger at spise på en restaurant, og når du så skal betale, bliver du helt ilde til mode, og siger måske endda noget til personalet. Så gør dig den ulejlighed at tjekke menukortet, restaurantens koncept og priser inden du tager ud at spiser. Dette sikrer at disse akavede situationer ikke opstår for tit og du vil selv være ekstremt glad for resultatet. Den gennemsnitlige restaurantejer på Vesterbro vil være ekstremt glad for at undgå disse situationer også. Restauranterne på Vesterbro plejer at være gode til at skilte med det hvis de er en særlig fin restaurant, tjek deres priser online, inden du besøger dem for at være helt sikker.

5. Du formår ikke at udvise den basale høflighed overfor personalet og andre gæster når du er ude at spise.

Ja, restauranter sigter efter at tilfredsstille deres kunder, men glem ikke at når du spiser ude, så er du også en gæst i en andens restaurant. En del af den sociale situation, du indvilger i når du tager ud at spise er naturligvis at du sidder ordentligt og snakker pænt og ikke er ekstremt højlydt og gør andet som kan irritere gæster der sidder ved siden af eller ved borde omkring dit bord. Dette er normal sund fornuft og pli og bør naturligvis respekteres af enhver gæst på en restaurant. De som spiser ude på restauranter på Vesterbro, kender allerede dette koncept, og det virker til at de besøgende i området viser en gensidig respekt. Ejeren af Eating House Miami har for nylig observeret en gruppe mennesker, der var ude at spise på hans restaurant, som højlydt optog videoer på telefonen, og opførte sig ekstremt upassende lige midt i aftentimernes travlhed. På restauranterne på Vesterbro, kan du forvente at folk opfører sig pænt og at der er en god stemning.

Tip: lad aldrig tjeneren osv. Stå og vente på dig, fordi du sidder og vil nyde de sidste 5 slurke af dit glas vin efter at restauranten har lukket, dette er helt basal pli.

6. Du er ubehøvlet

At være uvidende er en ting, men at være ubehøvlet er en helt anden ting. Det er vigtigt hvis man sender en ret tilbage med tjeneren og ud til køkkenet at man tænker lidt over, hvordan man siger det. Man skal naturligvis sige det ret mildt, så det ikke opfattes som værende ond. Kunder har meget ansvarlighed den sammenhæng, og kan nemt bidrage til at have en positiv oplevelse ved at spise ude, siger Patrick Maguire, som er forfatter af bogen “I’m Your Server Not Your Servant”. Sympati gør meget, når man interagerer med personalet siger han. Hvis alle brugte lidt mere tid i en tjeners sko, og modtog alt det kritik fra de besøgende lidt, så ville verden være et rarere, mere tålmodigt og ydmygt sted at leve, siger han også. Mon ikke restauranternes personale på Vesterbro ville sætte pris på Patrick Maguires gyldne ord.

7. Du stoler ikke på fagfolk.

Du har besluttet at komme ud på en god restaurant til middag i stedet for at lave mad hjemme, og spørger din tjener om en anbefaling, før du alligevel ignorerer det (“Lyt til os”, siger Meinhold of the Federal. “Vi vil lede dig !”) Lad altid fagfolk rådgive dig omkring deres felt – det er der aldrig kommet noget dårligt ud af.

“Vi tager vores tid og smager alt, før det går ud,” siger Samaniego fra Little Sparrow. “Det mindste du kan gøre er at prøve en bid, før du” gør det til din egen.” Så husk dette, restauranterne på Vesterbro, ved også hvad de snakker om.  

8. Du giver ikke nok drikkepenge.

Dette er stadig et problem? Skal du blive mindet om, hvor lidt tjenere bliver betalt før drikkepenge? Når du tager hjem med din kreditkort kvitteringen uden at efterlade en lille skilling til tjeneren eller undlader at betale drikkepenge, når du betaler med et gavekort. Drikke penge er ikke brugt på samme måde i Danmark, da tjenerne oftest er bedre lønnet. Men husk nu stadig på hvor glad tjeneren bliver af en ekstra skilling, og tag det med i tankerne, hvis du besøger en af restauranterne på Vesterbro.

9. Du skriver kritik af restauranter online

På mange måder er Yelp blevet fjende nr. 1 for restauranter igennem de sidste par år. Platformen og andre der ligner den, gør det ekstremt nemt for kunderne at smide semi-anonyme kritik-bomber baseret på en enkeltstående episode fra en restaurant. Eller endnu værre, kunder som giver en restaurant en 1 stjernet vurdering, fordi de f.eks. Ikke laver enchiladas der er lukket i bunden eller lign. Det kan være folk, som bare ringer og spørge om de har f.eks. Enchilladas der er lukket i bunden, hvis svaret er nej, straffes restauranten online, selvom kunden aldrig har prøvet restauranten. De fleste restaurantejere er okay med at få en dårlig vurdering, hvis de virkeligt har lavet en fejl, men en vurdering som denne, på dette grundlag gør de fleste restaurantejere utilfredse. Tjek også restauranterne på Vesterbro online, men tag de dårlige vurderinger med et gran salt, da de kan være lavet en person der har gjort noget lignende ovenstående.

Konklusionen er at de fleste restauranter vil gøre deres absolut bedste for at sikre alle forespørgsler og tolerere en del specifikke krav fra kunder, som jo er en del af branchen/jobbet. Restauranter skal jo levere oplevelser, men det hjælper måske at vide hvad der kan være frustrerende som personale på en restaurant, vent og se – ,måske bliver dit næste restaurantbesøg væsentligt bedre. Restauranterne på Vesterbro, er dog meget tålmodige og klar på at modtage enhver kundes specifikke ønsker.


5 gode grunde til at spise ude selv

Psst, hvis du spiser ude selv, får du alle de sidste fritter!

1. Du får lov at opleve noget alenetid

Alenetid betyder ikke at du er ensom, og det at spise ude selv, har nogle kæmpe fordele. At bruge tid, med nr. 1 (det er dig!) kan højne din kreativitet og gøre at du kan lide dig selv mere. Plus et bord til en betyder at du ikke skal være høflig og tilbyde den sidste pommes frittes til din partner/ven. Den er til dig og kun dig! Restauranterne på Vesterbro har næsten altid plads til et bord, for 1.

Det at spise selv ude, er ekstremt skræmmende for mange, da det ser ud som man er alene og ikke har haft en ven, familie eller kæreste der ville spise med en. Dog ser man i Amerika, et stigende antal som reserverer borde til en enkelt person.

I følge en analyse lavet af OpenTable, er borde til enkelte personer steget med 62% over de sidste to år. Måske er det pga. Trenden med at der er mad på instagram, man bare skal prøve, rundt omkring i alle byer i landet. Måske er det noget der frister, fordi vi er i et informationssamfund, hvor man næsten aldrig kan få ro i hovedet for telefoner, apps, computere osv. Så folk flygter ud at spise, for at få ro i hovedet og få en god oplevelse. Uanset hvad, er det en tendens der er værd at skåle for (alene). Du kan prøve at spise ude og følge disse 5 tips, på en af de fede restauranter på Vesterbro.

2. Undgå den akavede small talk

Small talk er uundgåelig, når du møder en ven til et måltid. Hvordan var din dag, hvad er der med din kat, bla, bla, bla. Det er et ritual, der er endnu mere udmattende efter en lang dag med fejende interesse for andres anliggender på arbejdspladsen. En pause fra overfladisk chitchat vil give din hjerne en chance for at overveje andre spørgsmål, der er værd at tale om. Og det er den substantive snak, der gør folk lykkeligere i det lange løb. Men du undgår nok ikke lidt small talk med tjeneren, når du besøger Vesterbro, de er meget flinke og imødekommende.  

3. Din hjerne vil få et øjeblik til at slappe af og fokusere på kun en ting

Vi mennesker multitasker hele tiden. Meget forskning viser, at multi-tasking ikke er muligt, og at når vi forsøger at gøre to ting på én gang, sænker vi faktisk processen væsentligt, i forhold til når man kun har fokus på en ting. Når du spiser alene giver det dig mulighed for at fokusere på lækkerheden af dit måltid og nyde det – det er ikke nødvendigt at forhindre akavet stilhed mellem rodet, tankeløse bider af salve salat osv. Kender du dette, er du nok ikke den eneste – og husk at tænk på denne fordel hvis du skal prøve en af restauranterne på Vesterbro.

4. Prøv at mediter eller fordyb dig i maden

Udnyt at du kan fordybe dig i maden, og virkelig prøve at smage hver en enkelt ingrediens og råvarer som er kommet i maden. Denne mulighed opstår også kun, når du er ude at spise selv, fordi dit fokus kun er på maden, og du vil med garanti kunne mærke forskel fra de gange du har været ude og spise med en masse andre. Så kommer du selv forbi Vesterbro en dag, skal du ikke holde dig tilbage, men istedet besøge en af deres restauranter.  

5. Du vil tage nogle sundere valg

Du behøver ikke at være lyseslukkeren, når nogen foreslår en dessert og du hverken er sulten nok til at spise en eller bare ikke har lyst til at betale for en skefuld fin italiensk is. Din aftensmad ergo, dine regler. Endnu bedre, undersøgelse viser at folk efterligner dem vi spiser sammen meds spisevaner. Dette betyder at hvis de spise mere eller mindre, så gør du det også. Når man spiser selv, spiser man i sit eget tempo og man stopper og erklærer sig mæt, når man selv føler for at gøre det. På restauranterne på Vesterbro, kan du komme og spise dig mæt, i eget tempo.


Fordele ved at spise sammen

Aftensmad med hele familien styrker forholdene indbyrdes i selve familien og det er med til at gøre sådan at børnene klarer sig bedre i skolen.

Det er ærgerligt at Amerikanere sjældent spiser sammen nutildags. Faktisk spiser hver femte amerikaner hvert femte måltid i bilen og 1 ud af 4 amerikanere spiser et fastfood måltid om dagen i gennemsnit og den gennemsnitlige amerikanske familie rapportere at spise mindre end 5 gange om ugen, sammen med deres familie. Det er en skam at så mange amerikanere, ikke får oplevelsen af hvad denne ekstremt vigtige tid med ens familie kan gøre for en, og ikke kun det, det har nemlig signifikante negative konsekvenser både fysisk og psykisk at spise alene.
En undersøgelse lavet af OECD (Organization for Economic Cooperation and Development), konkluderer at studerende som ikke på hverdagsbasis spiser sammen med deres forældre, er i markant højere risiko for at pjække meget. Den gennemsnitlige fraværsprocent er omkring 15 procent i hele verden, men omkring 30% alene for de studerende, som ikke særligt tit spiser med deres familier. Dette kan også overdrages til det danske land, så tag dine børn med ud og spis på en af restauranterne på Vesterbro, og få reduceret deres fravær på studiet.

Hvordan spiser vi så bedre, ikke bare mht. Næring, men også fra et psykologisk perspektiv?

Børn som ikke spiser aftensmad med deres forældre, har dobbelt så stor chance for at blive overvægtige, kontra dem som gør. Modsat har børn som spiser med deres forældre, 5 eller flere gange i ugen, mindre problemer med alkohol og stoffer, spiser sundere, præsterer bedre akademisk set og er oftest et bedre forhold til deres forældre end dem som ikke spiser med sine forældre. Disse ting er alt sammen ifølge undersøgelser lavet af European Congress on Obesity og National Center for Afhængighed og Stofmisbrug på Columbia Universitet.

Der er to store årsager til disse negative effekter, som er associeret med ikke at spise sammen med sine forældre. Den ene er at mange af de børn, som ikke spiser med deres forældre, vil gerne have billig mad, som de kan lide – derfor går de på fastfood restauranter og spiser meget usundt. Den anden grund er at, spiser man sammen, kan det skabe en form for fællesskabsfølelse og gøre familien tættere. Under maden, kan man snakke sammen om hvordan man har det osv. Det er en af de få tidspunkter i løbet af dagen, hvor folk ikke har noget imod at lægge arbejdet fra sig og bare hyggesnakke, fordi de jo skal spise alligevel. Det er jo sjældent at vi mennesker, giver os selv hygge og fede oplevelser og prioriterer det over produktiviteten. Der er god mulighed for at spise ude som familie på en af Vesterbros mange restauranter.

I mange lande er måltider ret hellige. I Frankrig for eksempel, er det acceptabelt at spise alene, og at man bør aldrig hugge maden i sig. I Frankrig bliver har mange medarbejdere på arbejdsmarkedet ca. En times pause til at spise frokost. I mange mexikanske byer, spiser landsby folk sammen med venner og familie, på alle fællesarealerne, som f.eks. I en park. Dette er ikke helt tilfældet på Restauranterne på Vesterbro. Men det er dog stadig samlingspunkt for mange lokale fra Vesterbro.

I Cambodia, spreder mange landsby folk farverige måtter og tæpper ud og sidder og dele mad på disse, i fællesområderne.

I sin bog Eating Together hævder Alice Julier, at spisning sammen radikalt kan skifte folks perspektiver: Det reducerer folks opfattelser af ulighed, og man har tendens til at se dem af forskellige racer, køn og socioøkonomiske baggrunde som mere lige, end de ville i andre sociale scenarier. Der er rig mulighed for at gøre dette på Vesterbro i en af deres mange parker, man kan også prøve en af deres restauranter.

I Amerika, ser det snobbet ud at tage sig tid til at spise god mad, med ens familie. Mange forældre har ikke tid til at lave mad, og mange kan ikke engang finde ud af det, og idéen at man bør bruger ekstra penge og tid på at handle ind og lave mad, i stedet for at købe take-away, er svær at forstå for mange. Det er forståeligt at folk gerne vil spare tid og penge. Det er af samme grund at mange små butikker, går konkurs, når Walmart kommer til byen, men i det her tilfælde er det ikke butiksejerne der lider, det er forbrugerne som lever usundt.

Men hvordan spiser vi så bedre, ikke bare ernæringsmæssigt, men fra et psykologisk perspektiv? “At spise er en nødvendighed, men at spise klogt er en kunst” sagde Francois de La rochefoucauld i 1700 tallet. Klogt, betyder i denne sammenhæng, kan naturligvis debatteres. Der er dem som bare kræser om maden, og går op i den kulinariske oplevelse og dem som går meget op i hvor deres mad kommer fra – ingen af disse betydninger er helt som den franske herre fra 1700 tallet mente det.

Måske skal man bare spise sammen, for at spise på en “klog” måde. Selvom det ville være rart at spise sundt også, så kan selv take-away være et fint alternativt, og okay sundt for dig, så længe du har din venner, familie eller lignende og hygger dig med dem på restauranten.

Det er beundringsværdigt, hvad vi kan finde tid til, hvis vi er motiveret til at få det til at lykkedes. Selvom vi måske lige får presset en tur i fitnesscenteret om morgenen, kan vi stadig finde tid til at gå i biffen om aften efter arbejde. Måske bør man se det at spise sammen, og måske at spise ude, som en måde at afstresse på og nyde tilværelsen på i stedet for at se det som endnu en aftale, i en overbooket kalender. Ligesom at det er bevist, at det giver et bedre forhold mellem børn og forældre at spise sammen, så virker dette også på voksne, så spis endelig med din partner eller dine venner.


Fakta om mad i USA

Har du nogensinde tænkt over hvor mange hamburgere McDonald’s sælger hvert sekund, eller hvor mange penge den gennemsnitlige amerikaner bruger på fast food hvert år?

Sjove fakta som disse er vist i infografikken nedenunder:

USA mad fakta

Er disse facts ikke ekstremt vanvittige? Det synes vi i hvert fald. Vi vidste nu godt at Amerikanerne spiste MEGET mad, og med meget, mener vi nok mere end alle andre lande i verden, men dette er dog ekstremt.

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar her
Skriv dit navn her